Flamman historia

Posted on by

Tuli- ja valotaidetta jo yli 20 vuotta ihmisten iloksi!

Tulikollektiivi Flamma ry ja tuliryhmä Flamma ovat Tamperelainen tuli- ja valotaideyhdistys ja esiintyvä tulitaideryhmä. Flamma täytti vuonna 2022 pyöreät 20 vuotta!

Flamman toiminta sai alkunsa vuonna 2002 ravintola Telakan terassilla, kun samasta aiheesta kiinnostuneet ihmiset päättivät ryhtyä yhdessä viemään eteenpäin omaa intohimoaan ja mielenkiinnon kohdetta. Yhdistys perustettiin tukemaan, mahdollistamaan ja edesauttamaan tuli- ja valotaidetta Suomessa. Yhdistyksen avulla jäsenet pääsevät mukaan tuli ja valotaiteen harrastamiseen ja esiintymiseen.

Jäsenille mahdollistetaan treenivuoroja ympäri vuoden, väline ohjausta, opetusta tuliturvallisuudesta, avustetaan tulityökortin hankinnassa, sekä tarjotaan tulitaiteessa tarvittavaa välineistöä, asuja, asusteita, rekvisiittaa, sammutus- ja äänentoisto kalustoa sekä tietoa ja taitoa kehittyä esiintyjinä.

Silloin 20 vuotta sitten, perustettiin myös esiintyvä tuliryhmä Flamma, kun samasta mielenkiinnosta innostuneet ihmiset halusivat myös kehittyä ja esiintyä tuli- ja LED-taiteilijoina. Flamman perusti pieni ryhmä ihmisiä, mutta vuosien saatossa se kasvoi isoksi tuliryhmäksi ja yhdistykseksi, jossa jäsenenä on ollut parhaimmillaan jopa 50 henkeä. Tuliryhmä Flamma on yksi Suomen vanhimpia ja suurimpia, edelleen aktiivisesti yhtäjaksoisesti toiminnassa olevia tuliryhmiä, joka on toiminut 20 vuotta.

Flamma ja sen jäsenet ovat esiintyneet 20 vuotuisen olemassaolonsa aikana mitä moninaisimmissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa ympäri Suomea, niin pienissä yksityisissä juhlissa, kuin suurilla estradeilla, festareilla ja tapahtumissa. Flammalaisia on nähty vuosien saatossa myös esiintyjinä musiikkivideoilla, TV-ohjelmissa, taide kuvauksissa ja muutenkin televisiossa sekä lehdissä. (Jatkuu kuvan jälkeen…)

Kesällä 2022 Flammalaisia nähtiin esiintymässä esimerkiksi  Hanko Sommarfest-festeillä ja myös Flammalle jo perinteeksi muodostuneessa Provinssissa Seinäjoella, Valkekosken Ihana-Valo tapahtumassa, Hämeenlinnan syystulillla ja kymmenissä muissa yksityisissä ja julkisissa tapahtumissa ympäri Pirkanmaata ja suomea. Syksy on tulitaitelijoiden sesonkiaikaa ja silloin esiintyjillä pitää kiirettä, tuoda valoa pimeään.

Tamperelaisille tutuimpia ovat varmaan jokavuotinen Tulipuisto esitys Näsinpuistossa ja Mältinrannassa, Tapahtumien Yössä. Vuonna 2022 oli juhlavuosi ja tulipuiston teema oli ”Flamma 20 vuotta potpuri”. Esityksessä nähtiin tuttuja teemoja, hahmoja, musiikki ja koreografioita Flamman vuosien varrelta. Joka vuosi Flamman tulipuisto on kerännyt tuhansia katsojia ihailemaan tulitaidetta. Tulipuistossa ovat päässeet esiintymään kaikki Flamman jäsenet, niin tulitaiteen harrastajat, kuin vuosia jo esiintyneet jäsenet sekä joinakin vuosina vierailevia tulitaiteijoita. Tulipuiston suunnittelee, järjestää ja toteuttaa Flamman jäsenet talkoo voimin ja se on järjestetty vuosittain joko isompana tai pienempänä kokonaisuutena Näsipuistossa ja Mältinrannassa. Monien mielissä ovat myös edelleen vuosien takaa Flamman tuliteatteriesitykset Pyynikin kesäteatterilla vuosina  2007-2011.

Tulikollektiivi Flamma Ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka perimmäinen tavoite on tukea ja mahdollistaa tuli- ja valotaiteen harrastaminen suomessa ja tukea esiintyjiä. Flamma haluaa nyt ja edelleen kehittää ja tarjota lajista kiinnostuneille ihmisille mahdollisuuksia harjoitella, harrastaa ja halutessaan kehittyä esiintyjäksi tuli- ja valotaiteen parissa.

Flamma järjestää kesäisin kaikille lajilta kiinnostuneille avoimet ilmaiset treenit kesäkuun alusta, heinäkuun loppuun asti. Puisto treenit ovat kaikille avoimet ja ilmaiset ja ne järjestetään viikottain. Treeneissä on voinut jutella, tutustua toimintaan, tai joko seurata treenejä, osallistua ja kokeilla välineitä tai muuten vain tutustua lajiin. Harjoituksissa käytetään harjoitusvälineitä ja varsinaista tulta ei pyöritetä. Flamma on tarjonnut myös treenivälineitä, joita saa vapaasti kokeilla.

Tiedotamme keväisin seuraavan kesän treeneistä. Tervetuloa kokeilemaan esimerkiksi poin tai kepin pyöritystä, annamme sinulle ohjausta, jotta pääset alkuun. Sinulla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta tai omia välineitä mukana, mutta niitäkin toki saa tuoda. Treenit ovat säävarauksella ja pidätämme oikeuden mahdollisiin muutoksiin treenipaikasta ja aikataulusta. Voit seurata ilmoitteluamme treeneistä somekanavissamme. Seuraa ilmoitteluamme treeneistä meidän Instagramista ja Facebookista Flamma Fire-Group, @flamma.fi

Flamman jäsenen ajatuksia tulitaiteesta ”Tuli on lumoava elementti jota pitää arvostaa, se saa sinut keskittymään, olemaan tässä hetkessä ja unohtamaan kaiken muun. Harrastan tulitaidetta, koska se on luovaa, erittäin hyvää liikuntaa ja se kehittää koordinaatiota sekä keskittymiskykyä. Sen lisäksi on ihan mahtavaa kokea onnistumiskokemuksia, kun jokin uusi väline, temppu tai koreografia vihdoin onnistuu!”

Kiinnostaako sinua tuli- ja valotaide? Haluaisitko harrastaa sitä tai kehittyä esiintyväksi tulitaiteilijaksi? Haluaisitko jäseneksi Flammaan? Avoin haku Flamman jäseneksi on auki ympäri vuoden. Flamman jäseneksi voit päästä hakemalla jäsenyyttä info@flamma.fi. Katso lisätietoja yhteystiedot ja jäsenyys sivulta.

Tiesitkö että meiltä saat myös väline opastusta? Pidämme tilauksesta myös sirkusväline, flow väline ja/tai tulenpyöritys workshoppeja, jotka sopivat ohjelmanumeroksi esim. polttareihin, synttäreille, kavereiden kesken, yrityksen virkistyspäivään jne.

Kun haluat lisätietoja, tarjouksen tuli esityksestä tai workshopista tai esiintyjän tapahtumaasi, festareille, juhliin tai vaikka musiikki videolle, ota yhteyttä ja kysy tarjous https://flamma.fi/keikkatilaus/

Kirjoittanut 3.3.2023 Flamman tiedottaja Katja Ikonen